~Nicoleni~

  • Introducere despre sat

Satul Nicoleni, aparţinând comunei Şimoneşti, se află la 1,5 km de aeasta, are teritoriul intraviran de 14 ha şi se află în valea adâncă a pârâului Nicoleni la altitudinea de 450 m deasupra nivelului mării. Satul este înconjurat de dealuri pustii, numai spre sud, în zona Cserehat se găsesc păduri. 

Primul document scris despre sat este nota papală din 1333, unde este menţionată ca biserică de sine stătătoare cu numele: Sac. De S. Nicolao (Orban Balazs).

În registrul naţional din 1912 apare sub numele Szekelyszentmiklos, ca să poată diferenţia de celelalte sate cu nume asemănător.

  • Date demografice

În sat trăiesc 69 de locuitori, toţi de naţionalitate maghiară. Împărţiţi în funcţie de religie, aici trăiesc 52 unitarieni, 16 reformaţi şi un romano-catolic (recesământul din 2002).

  • Atracţii turistice

Biserica unitariană a fost construită în centrul satului în anul 1862. În biserica construită atunci au folosit şi câteva elemente din biserica medievală. Intrarea dinspre vest este are forma unei ogive şi este din piatră cu modele specifice. Bolta bisericii din 1862 este din lemn şi de o singură culoare. În evul mediu, de această biserică au aparţinut satele: Şimoneşti, Medişor, Turdeni, Chedia Mică şi Chedia Mare dar care cu timpul au devenit de sine stătătoare.

În apropierea teritoriului numit Csur, s-a descoperit o colonie din epoca bronzului (Noua cultură, cultura Witemberg) şi alta din epoca timpurie a fierului (Hallstadt). Locul respectiv este declarat rezervaţie arheologică.

  • Cultura în sat

În 1808 consiliul bisericesc ordonă construirea unei şcoli. Prima şcoală a fost construită în 1810. Aceasta a fost renovată de nenumărate ori, apoi în 1884 s-a construit o nouă şcoală în centrul satului, faţă în faţă cu biserica. Până în anul 1890, când a fost naţionalizată, predarea s-a efectuat de către preoţi. În 1948 devine şcoală elementară cu patru clase. 

Clasele gimnaziale frecventau şcoala din Şimoneşti. Şcoala existentă şi în zilele noastre, a fost construită de stat în 1936 şi încă este în stare bună. În prezent, nu funcţionează nici grădiniţa şi nici şcoala primară. Cei câţiva elevi din clasele I-VIII merg pe jos la şcoala din Şimoneşti. 

  • Personalităţile satului
  • Tiboldi István (1793-188o) conducătorul şcolii, epigramist
  • Farkas Árpád (1944-) poet
  • Legături de înfrăţire

Comunitatea unitariană din Nicoleni are strânse legătui de înfrăţire cu comunitatea unitariană din Toronto (Toronto Unitarian Felowship).

  • Album foto

Poze vechi:

Poze noi: