~Medişoru Mare~

  • Introducere despre sat

Satul este situat pe valea pârâului Leckert, aproape de râul Nyiko, la altitudinea de 515 m deasupra nivelului mării. Pe drumul comunal 39, se află la distanţade 4 km de Şimoneşti.Este învecinată, la nord cu Medişoru Mic, la est cu Turdeni şi la sud cu Nicoleşti. Satul a fost construit pe locul a două sate din secolul al XIII- lea (Kortvefa şi Szenakert). Dispariţia celor două sate medievale se poate explica prin atacurile hoardelor tătare. Supravieţuitorii atacurilor au fondat, mai târziu, Medişoru Mare. 

Numele „medişor”, a fost numele unui pârâu cu debit mic deseori secat. Adjectivul „mare”, i-a fost adăugat, ca să se diferenţieze de Medişoru Mic, sat de lângă Cristuru-Secuiesc. Primele dovezi scrise despre sat sunt din 1566, când a fost menţionat sub numele „Meddeser”, figurând în armata lui Janos Zsigmond cu 10 călăreţi. 

  • Date demografice

Satul are 147 locuitori, toţi de naţionalitate maghiară. Religia dominantă este cea unitariană cu 147 de persoane, de religie romano-catolică sunt 8 persoane, reformată 10 persoane şi unul de altă religie. Un singur locuitor s-a declarat fără religie ( recesământul din 2002).

  • Atracţii turistice

Însecolul al XII-lea satul era încă de religie romano-catolică şi nu avea biserică proprie, aparţinând de Nicoleşti. La începutul anilor 1600 a devenit de sine stătătoare şi în secolul al XVIII-lea biserică-mumă. 

Vechea biserică medievală construită din piatră şi acoperită cu şindrilă, a fost reconstruită în 1805. din vechea biserică s-a păstrat două porţi în stil gotic, una cu bolta semicirculară,iar cealaltă ascuţită.

Una dintre ele este intrarea exterioară a turnului şi cealaltă intrarea din turn în biserica propriu-zisă. Bolta bisericii este din lemn, datând din anul 1810. biserica se numără printre monumentele judeţului Harghita. Merită văzut şi clopotul din turn, fiind unul dintre cele mai vechi, datând din anul 1496. 

În partea de sud a bisericii, numit Borsofold, s-au descoperit rămăşiţele unei colonii romane, de aceea este declarată rezervaţie arheologică.

  • Cultura în sat

Primele date despre şcoala primară din sat sunt din 1801. Funcţionarea şcolii până în zilele noastre se datorează existenţei unui regulament încă din 1880 despre hambarul şcolii unitariene din Medişor. Conform acestui regulament, cheltuielileşcoliiau fost acoperite din banii obţinuţi cu ajutorul hambarului. Şcoala a fost naţionalizată în 1899. 

Până la emigrarea tineretului din sat, satul a avut o viaţă culturală bogată. Învăţătorii din toate timpurile au organizat grupe de teatru,dedansuri populare şi coruri. În timpul anului au ţinut numeroase reprezentaţii şi au luatparte la diferite festivale.

Merită menţionată organizarea anuală a hramului unitarian începând din 1928. Preoţii unitarieni încearcă să reânvie viaţa culturală de astăzi. De exemplu, în 1998 au organizat festivităţicu ocazia zilelor satului şi în memoria luptelor de la Feheregyhaza.

  • Personalităţile satului
  • Dr. Kiss Elek (1888-1971) episcop unitarian, scriitor al bisericii, traducător
  • Szabó Árpád (1913-1943) poet, scriitor, journalist, a murit martir
  • Szabó Sámuel scriitorul monografiei satului
  • Ferenczi Kálmán jurist, funcţionar la ministerul justiţiei
  • Ferenczi András (second half of the 17th century- 1795) canonul bisericii romano-catolice din Transilvania, preot şi protopop la Târgu-Mureş, orator
  • Szederjesi András Dr. (1926-) sculptor
  • Nyitrai Németh Csongor preot
  • Album foto

Poze vechi:

Poze noi: